
這是一份2021山西中考英語試卷+答案+解析(word整理版),共11頁。試卷主要包含了單項(xiàng)選擇,補(bǔ)全對(duì)話,完形填空,閱讀理解,詞語運(yùn)用,書面表達(dá)等內(nèi)容,歡迎下載使用。
聽力部分(共20分)(略)
筆試部分(共100分)
五、單項(xiàng)選擇(每小題1分,共10分)
請(qǐng)你從每小題所給的A、B、C 三個(gè)選項(xiàng)中,選出一個(gè)能填入空白處的最佳選項(xiàng)。
21.Yuan Lngping, knwn as the father f hybrid rice, helped lift the natin ut f hunger. Peple will never frget .
A.meB.himC.them
22.—Jenny, I can?t slve the prblems by myself. What shuld I d?
—Maybe wrking in grups is a gd .
A.methdB.surveyC.reprt
23.—T ur eyesight, we?d better relax fr a while after reading fr a lng time.
—I agree with yu.
A.harmB.prtectC.examine
24.—The cmputer desk in the stre is s that I can?t affrd it.
—Why nt buy a secnd-hand ne n the Internet?
A.largeB.heavyC.expensive
25.—I can?t sleep well these days.
—Ding sprts can help yu sleep .
A.simplyB.deeplyC.weekly
26.Please dn?t hurt the little animals yu see them n the street. They are ur friends.
A.sB.whenC.unless
27.In daily life, everyne shuld the lies. After all, being hnest cmes first.
A.pay attentin tB.get used tC.stay away frm
28.—China has made a cmplete victry in its fight against pverty (貧困).
—As Chinese, we ur cuntry.
A.are prud fB.are friendly tC.are interested in
29.In the future, rbts will play a mre imprtant rle in peple?s life the develpment f technlgy.
A.ahead fB.instead fC.because f
30.—China?s wmen?s sccer team beat Team Suth Krea n April 13th. I wnder .
—They never gave up and fught the last minute in the game.
A.hw they wn the gameB.why they played the game
C.where they played the game
六、補(bǔ)全對(duì)話(每小題1分,共5分)
下面是手機(jī)群聊的界面,請(qǐng)根據(jù)聊天內(nèi)容,從方框內(nèi)所給的選項(xiàng)中選出能填入空白處的最佳選項(xiàng)。選項(xiàng)中有兩項(xiàng)為多余項(xiàng)。
(Three friends are talking abut a speech cmpetitin.)
A.Gd luck!
B.I dn?t think s.
C.What?s it abut?
D.That sunds great.
E.What are yu ding nw?
F.When is the cmpetitin?
G.I?m nt sure what I will talk abut.
31. 32. 33. 34. 35.
七、完形填空(每小題1分,共8分)
請(qǐng)閱讀下面短文,理解其大意,然后從每小題所給的A、B、C三個(gè)選項(xiàng)中,選出一個(gè)能填入空白處的最佳選項(xiàng)。
High schl life is cming t an end. Every student gt a gift, but few gifts can be nicer than that Linda gt frm her dad.
What?s 36 abut it? It?s a lng stry. Ever since kindergarten (學(xué)前班), Linda?s father had invited each f his daughter?s teachers t write sme wrds abut her in a ntebk. Her teachers 37 their beautiful days with Linda frm kindergarten t high schl. And Linda?s father kept the ntebk 38 she graduated frm high schl. The final gift was s surprising and mving that it made her cry a lt.
Linda?s father has kept this ntebk as a 39 these years and the ntebk has becme yellw. “It?s clearly believed that everyne else in my life knew abut it,” Linda said. “The wrds frm every teacher 40 me. They help me remember my years. Thanks t it, I can lk back at the past schl years. I can als enjy the happy memries in the 41 f my life. My teachers mentined my smile. But what they wrte abut me mst is my deep lve fr life. I 42 imagine the gift is s special. I wuld keep it fr myself frever. It will be the mst valuable thing in my life.”
Maybe we shuld think abut using this gift frm Linda?s father as inspiratin fr gift-giving. The mst imprtant thing is smething meaningful 43 it. Smetimes, the best gift is nt the mst expensive ne.
B.specialC.strange
utB.made upC.wrte dwn
B.untilC.since
B.prmiseC.hpe
B.wrryC.encurage
B.shapeC.beginning
B.ftenC.never
B.behindC.against
八、閱讀理解(這一部分共五篇短文,A至D篇每篇短文后有五個(gè)小題,E篇后有六個(gè)小題,每小題2分,共52分)
(A)
請(qǐng)閱讀下面短文,從每小題所給的A、B、C 三個(gè)選項(xiàng)中,選出一個(gè)最佳選項(xiàng)。
44.Wh wn the Nbel Prize fr Literature?
A.Hemingway.B.Le Tlsty.C.Edmnd De Amicis.
45.Which wrd can be used t describe the tpic f the bk Heart?
A.Lve.B.Success.C.Adventure.
46.What is the bk Peter Pan abut?
A.A by wh likes keeping diaries.
B.A by wh always misses his family.
C.A by wh enjys his never-ending childhd.
47.What can we learn frm the bks The Old Man and the Sea and Celebrity Bigraphy?
A.The value f the friendship.B.The spirit f never giving up.
C.The advantage f the teamwrk.
48.As a club member, which bks can yu buy with 40 yuan t get free e-bks?
A.Tw hardback bks Heart and Celebrity Bigraphy.
B.A hardback bk Heart and a paperback bk Peter Pan.
C.Tw hardback bks The Old Man and the Sea and Peter Pan.
(B)
請(qǐng)閱讀下面短文,從每小題所給的A、B、C三個(gè)選項(xiàng)中,選出一個(gè)最佳選項(xiàng)。
When lking at a pair f ld chpsticks, mst peple wuld see nthing but waste. But Felix B?ck wuld see bxes, tables, shelves and s n.
In 2016, Felix B?ck, a dctral student at the University f British Clumbia, Canada, fund ut peple threw away abut 100,000 pairs f chpsticks every day in Vancuver alne. He felt the need t d smething. S he started the cmpany ChpValue in the same year. The cmpany cllected used chpsticks frm restaurants, schls and shpping centers in Canada and the US and turned them int furniture and ther artwrks. Nw in its fifth year, with the rapid grwth f the cmpany, B?ck emplys 40 peple, and using his special methds f steam and press machines, he has recycled 32 millin pairs f chpsticks.
B?ck takes pride in his wrk. And he hpes the idea behind ChpValue will help peple rethink what they see as waste. “I believe every small actin can help,” he said. “And I am happy that my business prvides a new way fr peple.” Hundreds f restaurants acrss Nrth America pay a small sum f mney t B?ck fr the recycling f their used chpsticks. B?ck desn?t stp there. Nw he is busy taking his business t mre cuntries and has set up factries fr recycling lcal wd like chpsticks in 10 cuntries.
49.When did Felix B?ck start his cmpany?
A.In 2016.B.In 2017.C.In 2021.
50.Which f the fllwing is TRUE accrding t the passage?
A.The cmpany cllected ld chpsticks t make new machines.
B.Peple threw away abut 100,000 pairs f chpsticks in England.
C.The cmpany turned used chpsticks int furniture and ther artwrks.
51.What des the underlined wrd “emplys” mean in Chinese?
A.指責(zé)B.雇用C.獎(jiǎng)勵(lì)
52.Why d many restaurants in Nrth America pay mney t B?ck?
A.Because they expect B?ck t cntinue his business.
B.Because they hpe t build sme factries with B?ck.
C.Because they want B?ck t help recycle their used chpsticks.
53.What?s the passage mainly abut?
A.The new way t rethink waste.B.The plan fr recycling lcal wd.
C.The advice abut setting up a cmpany.
(C)
請(qǐng)閱讀下面短文,根據(jù)短文內(nèi)容,從方框內(nèi)所給的選項(xiàng)中選出能填入空白處的最佳選項(xiàng),使短文意思通順。選項(xiàng)中有一項(xiàng)為多余項(xiàng)。
Recently, teenagers face many kinds f prblems. Like many f them, I was nce trubled with wrries and dissatisfactin. Few peple culd understand my feelings. 54
“The prblem with yur generatin is that yu always expect t be happy,” my mther nce said. 55 Shuldn?t we try hard t achieve it?
But nw I have nticed a change in my thinking. I gradually realize what my mther said was crrect. Over these years, many studies have shwn that we are crazy abut happiness and high persnal cnfidence. 56 In fact, we may ften be happier when we stp fcusing n happiness.
We shuld als reset ur expectatins f the future. Dn?t expect miracles(奇跡), and accept that n matter hw hard we try, feelings f failure and unhappiness will appear frm time t time. When we feel sad, it?s ften because we have learned smething painful but imprtant. 57 At the same time, we shuld learn hw t deal with them better than trying t make them disappear.
58 As my mther tried t teach me all thse years ag, “Prepare fr the wrst, hpe fr the best, and be unsurprised by everything in between.”
A.Neither culd my parents.
B.We shuld keep the stress ff urselves.
C.Surely happiness was the purpse f living.
D.That may make us less satisfied with ur lives.
E.Happiness arrives when we are least expecting it.
F.S it?s necessary fr us t accept sad feelings as part f life.
54. 55. 56. 57. 58.
(D)
請(qǐng)閱讀下面短文,根據(jù)短文內(nèi)容,在方框內(nèi)的縮寫文章中,填入與短文意思最符合的單詞。每空一詞。
In 2009, Tdd Bl put up a Little Free Library with the used bards. That was t shw his respect and lve fr his mther, wh lved reading very much. The idea quickly spread, and Tdd made a wise decisin t set up Little Free Library as a nn-prfit (非營(yíng)利的) rganizatin with signs that read “Little Free Library: Take a Bk, Return a Bk.” Tday there are abut 100,000 little free libraries in ver 100 cuntries and they have a great influence n peple?s life.
Studies have shwn that bks in the hands f children have a meaningful influence n imprving literacy (識(shí)字). Little Free Library spreads the idea that literacy is f great imprtance and pushes peple t learn and grw in their wn literacy.
Little Free Library can greatly imprve the relatinship amng neighbrs and strangers, t. “Within just a few miles f me, there are many little libraries in flks? frnt yards, sharing the jy f reading with anyne wh passes by. I just live in such a wrld where bks, and the knwledge that cmes with them, are highly valued.” Catherine, an American wman, said, “I?ve even received a nte f thanks frm a gentleman named Esteban. He was especially thankful t have a “friend” n a cld night: ‘Thank yu fr this wnderful gift f a bk. It?s an excellent friend n this cld and lnely night. I?ll return ne in its place as sn as I can!’”
If each building has such a library, we will sn have a sciety that spends less time n the phnes and mre n the pages f a bk.
The idea f Little Free Library was first created by Tdd Bl. He made it fr his mther wh was a bk 59 . Then the idea sn spread t many cuntries. And Tdd 60 decided t build Little Free Library as a nn-prfit rganizatin. Nwadays, there are abut 100,000 little free libraries arund the wrld.
Little Free Library tells us that literacy is s 61 and pushes us t imprve ur ability t read and write thrugh bks. It als helps t imprve the relatinship 62 peple. At the same time, with little free libraries, peple can 63 the jy f reading bks. What?s mre, little free libraries give peple a feeling f warmth.
If there is such a library in each building in the future, peple will spend mre time reading instead f playing n the phnes.
59. 60. 61. 62. 63.
(E)
請(qǐng)閱讀下面的非連續(xù)性文本,按要求完成所給任務(wù)。(本題略有改動(dòng))
As the saying ges, “Read ten thusand bks and travel ten thusand miles”. In mdern sciety, travelling is a very cmmn thing. Almst everyne can g n a trip at any time as lng as they want t. In fact, centuries ag, sme famus peple already travelled arund China and they gt a lt frm explratin (探險(xiǎn)).
Xu Xiake, a gegrapher and writer in the Ming Dynasty, spent mre than thirty years n the rad fur hundred years ag. With his mther?s encuragement, Xu Xiake travelled arund China. He met with many difficulties n the rad. But he never stpped travelling and writing.
Xu Xiake was n the rad all his life, and his travel ntes cvered as much as his knwledge. His 600,000-wrd travel ntes finally came ut in 1776, abut 135 years after his death. China Turism Day is set n May 19th, the date when he started The Travels f Xu Xiake.
Marc Pl, a businessman brn in 1254 in Italy, is knwn as a travel king in the West. In 1271, Marc Pl with his father and uncle set ft n the rad t China. It tk him fur years. Alng the way, he met bad weather, a shrtage f fd and water and s n.
They reached Shangdu in Inner Mnglia in 1275. Kublai Khan gave them a warm welcme there and tk them t Dadu.
Marc Pl?s hard jurney created ne f the wrld?s first best sellers The Travels f Marc Pl. Medieval (中世紀(jì)的) readers fell in lve with Pl?s wnderful descriptins f faraway lands and gt t knw China and Middle Asia.
64.Please translate the underlined sentence int Chinese.
65.Chart Ⅰ shws sme f Xu Xiake?s ftprints arund China. Which prvinces(省) did he visit?
66.Accrding t the passage, Marc Pl jurneyed east alng . And Dadu refers t (指) nw.
67.Why did medieval readers like The Travels f Marc Pl?
68.Please cmplete the facts abut Xu Xiake and Marc Pl in Chart Ⅲ.
69.What have yu learned frm Xu Xiake and Marc Pl? Hw will yu put what yu have learned t gd use in life?
九、詞語運(yùn)用(每小題1分,共10分)
請(qǐng)根據(jù)語篇內(nèi)容,用方框中所給詞的正確形式填空,使短文通順、連貫。方框中有兩個(gè)詞為多余項(xiàng)。
we feel ttal which accept festival
add hard clse refuse discuss althugh
The sweetest memry f my childhd is abut a rund table. When I was still little, my whle family wuld get tgether n different traditinal 70 t have dinner. We kids wuld be sitting arund r playing hide-and-seek under the table while the grwn-ups were having a 71 .
When I gt a bit lder, my aunt brught back her byfriend and my grandma cheerfully 72 anther seat t the rund table. It seemed a little mre crwded, but we all felt much 73 t each ther. When I was twelve, my grandpa passed away. That made us 74 sad. Hwever, when the whle family gt tgether nce again, we 75 agreed that his chair, his bwl and his chpsticks shuld remain the same, even thugh his seat was empty, we felt like that he had never left us.
We all have a table like this in 76 hmes. It is a sign f reunin f ur family shwing ur feelings. 77 the reasn why we cme tgether may be different, the feelings behind it are the same. Usually different cultures 78 by us arund the table. What?s mre, we express the lve nt nly fr ur family, but als fr a cmmunity, ur natin and even the whle wrld.
The histry f ur natin has been the stries f lking fr r running t the rund table 79 we belng t. The rund table has been a symbl f the Chinese feelings. It was, it is and will always be.
70. 71. 72. 73. 74.
75. 76. 77. 78. 79.
十、書面表達(dá)(共15分)
在我們成長(zhǎng)的過程中,會(huì)遇到各種各樣的選擇,選擇讀一本喜歡的書;選擇做感興趣的事情;選擇與志趣相投的人交朋友……在選擇面前,如何做到客觀、理性,
并且遵從自己內(nèi)心的感受,這是我們應(yīng)有的處事態(tài)度。
請(qǐng)根據(jù)以上內(nèi)容,結(jié)合圖片信息,寫一篇英語短文。
內(nèi)容包括:
1.從以上提示中選擇某個(gè)方面,談?wù)勀銓?duì)這個(gè)選擇的觀點(diǎn);
2.圍繞以上觀點(diǎn),描述你曾經(jīng)歷過的一件事;
3.這件事帶給你的思考。
要求:
1.詞數(shù)不少于80 詞;
2.提示詞匯僅供參考;
3.文中不得出現(xiàn)真實(shí)的人名、校名。
筆試部分
五、單項(xiàng)選擇
21.B 本題考查代詞。袁隆平, 雜交水稻之父,人們永遠(yuǎn)不會(huì)忘記他。根據(jù)語境可知選B。
22.A 本題考查名詞詞義辨析。wrking in grups是一種方法,methd方法。survey調(diào)查;reprt報(bào)告。故選A。
23.B 本題考查動(dòng)詞詞義辨析。根據(jù)常識(shí)可知,在長(zhǎng)時(shí)間讀書之后放松一會(huì)兒是為了保護(hù)視力。harm損害;prtect保護(hù);examine檢查。故選B。
24.C 本題考查形容詞。根據(jù)I can?t affrd可知,電腦桌很貴。large大的;heavy重的;expensive昂貴的。故選C。
25.B 本題考查副詞。根據(jù)語境可知,做運(yùn)動(dòng)可以幫助你沉睡。sleep deeply沉睡。故選B。
26.B 本題考查連詞。s因此;when當(dāng)……時(shí);unless除非。根據(jù)語境可知,此處表示當(dāng)你在街上看見動(dòng)物時(shí),故選B。
27.C 本題考查動(dòng)詞短語。根據(jù)being hnest cmes first可知,每個(gè)人都不應(yīng)該撒謊。pay attentin t注意,重視;get used t習(xí)慣于;stay away frm遠(yuǎn)離,躲避。故選C。
28.A 本題考查形容詞短語。根據(jù)語境,我國(guó)脫貧攻堅(jiān)戰(zhàn)取得了全面勝利,所以我們應(yīng)該感到自豪。be prud f 感到自豪。故選A。
29.C 本題考查介詞短語。句意:在將來,由于技術(shù)的進(jìn)步,機(jī)器人將會(huì)在人們的生活中扮演更重要的角色。ahead f在……之前;instead f而不是;because f因?yàn)?。故選C。
30.A 本題考查賓語從句。答語是在說明中國(guó)女足是如何獲勝的,故選A。
六、補(bǔ)全對(duì)話
[語篇解讀] 三個(gè)朋友在談?wù)撘粓?chǎng)演講比賽。
31.E 根據(jù)答語I?m preparing...可知此處是在問對(duì)方正在做什么。故選E。
32.C 根據(jù)答語Abut...可知此處是在問演講比賽的內(nèi)容。故選C。
33.G 根據(jù)問句D yu need any help?及答語Yes.可知Dale不太確定演講的具體內(nèi)容,所以需要幫助。故選G。
34.D 根據(jù)I will have a try.可知,Dale認(rèn)為對(duì)方提出的建議不錯(cuò)。故選D。
35.A 根據(jù)語境可知,此處應(yīng)是對(duì)朋友表示加油與祝愿。故選A。
七、完形填空
[語篇解讀] 本文是記敘文。文章講述了Linda的中學(xué)生活即將結(jié)束,她收到了來自父親的一份特殊禮物。從這件事中,我們學(xué)到:有時(shí)候,最好的禮物并不是最昂貴的。
36.B 根據(jù)語境可知,爸爸送給琳達(dá)的禮物是很特別的,故選B。
37.C 根據(jù)上文 f his daughter?s teachers t write sme wrds...可知,她的老師們給她寫下了……,故選C。
38.B 根據(jù)下文The final gift was s surprising可知,直到她中學(xué)畢業(yè)為止,她爸爸一直保存著這個(gè)筆記本。故選B。
39.A 根據(jù)上文可知,她爸爸把這個(gè)筆記本作為一個(gè)秘密珍藏著。故選A。
40.C 根據(jù)下文Thanks t it...可以判斷,老師的話語對(duì)她有積極的影響,故選C。
41.A 根據(jù)語境可知,Linda在余生中可以享受幸福的回憶。故選A。
42.C 根據(jù)上文可知,Linda從來沒想到會(huì)有這么特殊的禮物,故選C。
43.B 根據(jù)語境判斷,此處表示最重要的是背后有意義的東西。故選B。
八、閱讀理解
(A)
[語篇解讀] 本文是應(yīng)用文。讀者俱樂部推薦了幾本書,并對(duì)俱樂部會(huì)員可享有的優(yōu)惠做了說明。
44.A 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)題干中的關(guān)鍵詞Nbel Prize fr Literature可定位到第一本書的介紹,故選A。
45.A 推理判斷題。根據(jù)題干中關(guān)鍵詞Heart可定位到第二本書,根據(jù)介紹判斷這本書的主題是愛,故選A。
46.C 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)題干中關(guān)鍵詞Peter Pan可定位到第三本書,在第三本書的介紹中,根據(jù)第三句話可知答案選C。
47.B 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一本書的介紹的and never give up和最后一本書的介紹中最后一句中的but never lst cnfidence可知,兩本書的共同點(diǎn)是永不言棄的精神,故選B。
48.C 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)文章最后的Clubs members will get a discunt f 10% fr hardback bks和If yu buy any f the tw hardback bks,e-bks will be free fr yu.結(jié)合每本書的定價(jià)可知,選C。
(B)
[語篇解讀] 本文是記敘文。文章講述了一名博士回收舊筷子的故事。
49.A 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段第一句和第三句可判斷答案為A。
50.C 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段第一句可知B錯(cuò)誤,根據(jù)第二段第四句可知A 錯(cuò)誤,C正確。故選C。
51.B 詞義猜測(cè)題。由with the rapid grwth f the cmpany可推斷,此處表示隨著公司的快速發(fā)展,他雇用了40名員工。故選B。
52.C 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)最后一段第五句可知,北美的很多餐館付給B?ck錢,是為了讓他回收他們的筷子。故選C。
53.A 主旨大意題。本文講述了B?ck回收再利用廢棄筷子并制成家具和藝術(shù)品的故事。A選項(xiàng)意為“重新思考廢棄物的新方法”。故選A。
(C)
[語篇解讀] 本文是議論文。文章通過作者自身的經(jīng)歷和媽媽的建議,明白了一個(gè)道理:幸??偸窃谖覀冏畈唤?jīng)意的時(shí)候降臨。
54.A 根據(jù)上句Few peple culd understand my feelings.可知此處表示否定:我的父母也不能理解。故選A。
55.C 根據(jù)上句中的expect t be happy可以判斷此處表示:當(dāng)然,幸福是生活的目的。故選C。
56.D 上文說研究表明我們瘋狂地追求幸福和高度自信,下文說我們停止專注于追求幸福會(huì)更快樂。設(shè)空處起承上啟下的作用。故選D。
57.F 根據(jù)上文提到的failure,unhappiness,sad等關(guān)鍵詞可知,此處與難過的情緒有關(guān),故選F。
58.E 首句設(shè)空通常是段落主題句。根據(jù)下文內(nèi)容可知,幸福會(huì)在最不經(jīng)意時(shí)降臨。故選E。
(D)
[語篇解讀] 本文是記敘文,介紹了Tdd Bl建造了一個(gè)非盈利性的圖書館。目前,全球有很多這樣的圖書館,給人們的生活帶來了很大的積極影響。
59.lver/fan 根據(jù)第一段第二句 his mther, wh lved reading very much.可知他的媽媽很愛讀書。
60.wisely 根據(jù)第一段第三句中的Tdd made a wise decisin可知,Tdd做了一個(gè)明智的決定。此處用副詞修飾decided。
61.imprtant 根據(jù)第二段第二句中的literacy is f great imprtance可知識(shí)字很重要。此處放在s后用形容詞原級(jí)。
62.amng 根據(jù)第三段第一句可知,圖書館改善了人們之間的關(guān)系。
63.share 根據(jù)第三段第二句中的sharing the jy f reading可知,人們可以分享閱讀的快樂。情態(tài)動(dòng)詞后用動(dòng)詞原形。
(E)
[語篇解讀] 本文是說明文,介紹了世界上兩位著名的旅行家徐霞客和馬可·波羅的故事。
64.只要人們想去旅行,幾乎每個(gè)人隨時(shí)都可以去。/幾乎人人都可以來一場(chǎng)說走就走的旅行。/…… as lng as只要,引導(dǎo)條件狀語從句。
65.He visited Shanxi Prvince, Anhui Prvince, Zhejiang Prvince and Fujian Prvince./Shanxi,Anhui,Zhejiang and Fujian. 根據(jù)Tip 1可知徐霞客去了哪些地方,結(jié)合地理知識(shí)可知這些地方屬于山西省、安徽省、浙江省、福建省。
66.the Silk Rad;Beijing 根據(jù)Tip 2可知,馬可·波羅沿著“絲綢之路”東行。元朝的大都指現(xiàn)在的北京。
67.Because they fell in lve with Pl?s wnderful descriptins f faraway lands./Because they gt t knw China and Middle Asia./Because they fell in lve with the wnderful descriptins f faraway lands and gt t knw China and Middle Asia. 根據(jù)文章的最后一句可知答案。
68.The Travels f Xu Xiake finally came ut./Xu Xiake?s/His 600,000-wrd travel ntes finally came ut.
Marc Pl/He gt t China./Marc Pl/He reached Shangdu in Inner Mnglia./Marc Pl/He arrived in Shangdu. 根據(jù)對(duì)徐霞客和馬可·波羅的描述可以判斷答案。
69.They never gave up when facing difficulties./They made peple knw abut the beautiful places by writing them dwn./They had a spirit f explratin./...
I will travel arund China and enjy the beautiful scenery./I will keep a diary when I travel./I will learn t face the difficulties bravely and never give up./...
九、詞語運(yùn)用
[語篇解讀] 本文是記敘文。作者講述了有關(guān)自己家圓桌的故事。
70.festivals 根據(jù)空前的traditinal和空后的have dinner可知設(shè)空處是“節(jié)日”。根據(jù)different判斷用名詞的復(fù)數(shù)形式。
71.discussin 不定冠詞后接名詞單數(shù)。
72.added 根據(jù)語境可知此處表示“加了一把椅子”,根據(jù)上文my aunt brught back her byfriend可知需用一般過去時(shí)。
73.clser 此處與上文的mre crwded相對(duì)應(yīng),要用clse的比較級(jí)表示“更擁擠但感覺更親近了”,且much修飾比較級(jí)。
74.feel 由語境可知,爺爺?shù)娜ナ雷屛覀兏械诫y過。make sb.d sth.,故feel用動(dòng)詞原形。
75.ttally 用副詞修飾動(dòng)詞agree,表示“完全同意”。
76.ur 用形容詞性物主代詞修飾hmes。
77.Althugh 根據(jù)下文的different,the same可知設(shè)空處表示讓步關(guān)系。注意位于句首的單詞首字母大寫,故答案為Althugh。
78.are accepted 根據(jù)by us可知主語和設(shè)空處存在被動(dòng)關(guān)系,故用被動(dòng)語態(tài),且根據(jù)語境可知此處應(yīng)該是說“通常不同種文化被接受”,故填are accepted。
79.which 根據(jù)句子結(jié)構(gòu)判斷,此處需要關(guān)系代詞,方框中只有which是關(guān)系代詞,故答案為which。
十、書面表達(dá)
寫作提示
1.體裁:記敘文;
2.時(shí)態(tài):主體時(shí)態(tài)為一般現(xiàn)在時(shí)和一般過去時(shí);
3.人稱:以第一人稱為主;
4.要點(diǎn):
1)從圖片信息中選擇一個(gè)方面,談自己的觀點(diǎn);
2)描述一件你經(jīng)歷過的與自己觀點(diǎn)相關(guān)的事;
3)對(duì)這件事情的思考。
參考范文
There is n denying that it is imprtant fr us t make a reasnable chice in life. I am a vlleyball fan s I chse t jin the schl vlleyball club, which is beneficial t my grwth.
In my childhd, I fell in lve with vlleyball. Then when I was in Grade 8, I was eager t be a member f the schl vlleyball club. Hwever, my parents wanted me t fcus time and energy n schlwrk. I had a lng talk with them calmly. After that, I trained hard with persistence in the club and learned what the true meaning f the teamwrk was. Meanwhile, I reviewed my schlwrk as lng as I finished training. T my jy, I gt a satisfying result in the test. All this shwed that my chice was right.
Needless t say, n matter what the chice is, if it is reasnable, just make it t fllw yur heart. Only in this way can it bring ut the best in yu.
8
山西省2021年初中學(xué)業(yè)水平考試
(滿分:120分 考試時(shí)間:120分鐘)
8 山西省2021年初中學(xué)業(yè)水平考試
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
B
A
B
C
B
B
C
A
C
A
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
E
C
G
D
A
B
C
B
A
C
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
A
C
B
A
A
C
B
C
A
C
51
52
53
54
55
56
57
58
B
C
A
A
C
D
F
E
這是一份2021杭州中考英語試卷+答案+解析(word整理版),共10頁。
這是一份2021陜西中考英語試卷+答案+解析(word整理版),共10頁。
這是一份2021河北中考英語試卷+答案+解析(word整理版),共11頁。
微信掃碼,快速注冊(cè)
注冊(cè)成功
資料籃
在線客服
添加在線客服
獲取1對(duì)1服務(wù)
官方微信
關(guān)注“教習(xí)網(wǎng)”公眾號(hào)
打開微信就能找資料
賽課定制
添加在線客服
獲取1對(duì)1定制服務(wù)
職稱咨詢
添加在線客服
獲取1V1專業(yè)指導(dǎo)服務(wù)
免費(fèi)福利