
這是一份2021河南省名校聯(lián)盟高一下學(xué)期期末考試英語試題含答案,共18頁。試卷主要包含了本試卷共8頁等內(nèi)容,歡迎下載使用。
?姓 名:
考生號:
河南名校聯(lián)盟
2020—2021學(xué)年高一(下)期末考試
英語
考生注意:
1.本試卷共8頁。時(shí)間100分鐘,滿分120分。答題前,考生先將自己的姓名,考生號填寫在試卷指定位置,并將姓名,考場號、座位號,考生號填寫在答題卡上,然后認(rèn)真核對條形碼上的信息,并將條形碼粘貼在答題卡上的指定位置。
2.作答選擇題時(shí),選出每小題答案后,用2B鉛筆把答題卡上對應(yīng)題目的答案標(biāo)號涂黑。如需改動,用橡皮擦干凈后,再選涂其他答案標(biāo)號。作答非選擇題時(shí),將答案寫在答題卡上對應(yīng)的答題區(qū)域內(nèi)。寫在本試卷上無效。
3.考試結(jié)束后,將試卷和答題卡一并收回。
第I卷(選擇題,共70分)
第一部分閱讀理解(共兩節(jié),滿分40分)
第一節(jié)(共15小題;每小題2分,滿分30分)
閱讀下列短文,從每題所給的A、B、C和D四個(gè)選項(xiàng)中,選出最佳選項(xiàng)。
A
College is an exciting time and place for young adults, but it can also be unsettling. Thankfully, there are plenty of books to help your children make a smooth transition(轉(zhuǎn)變) to living independently and navigating the world of higher education.
Every Body Looking
by Candice Iloh
Going to college means that Ada will be living away from her family for the first time in her life. The distance gives her anxiety, but breathing room, too. She has the opportunity to reflect on her upbringing, her family's expectations, and what she wants for herself. This National Book Award Finalist is about a young woman figuring out who she is and finding the courage to live authentically.
College Admission 101
by The Princeton Review and Robert Franek
The education expert and editor-in-chief of The Princeton Review shares his knowledge of the college admissions process in this Q&A style guidebook. From choosing extra-curricular activities to securing financial aid, Robert Franek answers over 60 of the most common questions about getting into college.
Paying for College, 2021
by The Princeton Review and Kalman Chany
College is expensive, but this guidebook will help you identify ways to increase your financial aid, find scholarships, and minimize college costs. From taxes to FAPSA forms, this book is helpful to you.
Time of Our Lives
by Emily Wibberley and Austin Siegemund-Broka
Fitz and Juniper couldn't be any more different. But when they cross paths on their East Coast college tours, sparks fly between them. Because they come from vastly different backgrounds, the two teens inspire and challenge each other to explore their college and life options.
1. Which book can help you have a better understanding of yourself?
A. College Admission 101.
B. Every Body Looking.
C. Paying for College, 2021.
D. Time of Our Lives.
2. Who wrote the book that can help teens ease the financial burden?
A. The Princeton Review and Robert Franek.
B. Candice Iloh.
C. The Princeton Review and Kalman Chany.
D. Emily Wibberley and Austin Siegemund-Broka.
3. What can be inferred from the text about the above books?
A. They can get teens ready for college.
B. They help teens improve their learning methods.
C. They improve teens’ public speaking skills.
D. They prepare teens for their future jobs.
B
I'd spent decades telling my girls that their bodies were a means to a long and satisfactory life, not objects to be admired because of how they look. I told them that good health and the energy to enjoy life should be their ultimate(最終的) goals, not fitting into society's preconceived ideas of what is beautiful.
This year I'm sixty years old. I appear much older than before. This aging body of mine is not the one I expected to have. Looking at the old, fat, wrinkled woman in the mirror, I begin to complain about it. I've actually spent a lifetime focusing on my flaws, constantly complaining about my less-than-perfect self. As I was complaining yet again, my younger daughter told me, “Mom, stop. Stop putting yourself down. This is the body you live in now. It's beautiful because it's yours.” If I'm unwilling to accept my aging self with grace and dignity, how can I possibly expect my girls to do the same when they face these same physical changes?
And then, I learned that a friend of mine, the same age as me, died. At her funeral, her three heartbroken daughters spoke of their mother's devotion, wisdom, and compassion(同情心). They never said a single word about her appearance though her body had melted away during her last months. It didn't matter. I left that funeral desperate to hold my own girls in my arms, to kiss them and tell them how much they mean to me , and to promise that I will do better , be better—for them as well as for myself.
And so, to honour the memory of my dear friend and to set a good example to my beloved girls, I promise to love my aging body, and celebrate the gift of being alive.
4. What can we learn about the author from the first two paragraphs?
A. She forgot to listen to her own advice.
B. She was more of a talker than a doer.
C. She was unaware of her words’ effects.
D. She was unwilling to accept others’ advice.
5. What does the underlined word “flaws” in Paragraph 2 probably mean?
A. Advantages. B. Imperfections. C. Appearances. D. Treasures.
6. What did the death of the author's friend make her aware of?
A. Action speaks louder than words.
B. Lies can never change facts.
C. Beauty comes from the depths of the soul.
D. Whatever is worth doing is worth doing well.
7. What can be the best title for the text?
A. Running through Life B. Rebuilding Your Life
C. Remembering to Respect Others D. Finding Beauty in Ourselves
C
One study was done by researchers at California Polytechnic State University. A research team studied the effects of birdsong on people walking through a park in the state of Colorado, U.S. A biology graduate student, Danielle Ferraro, led the study. Ferraro says that there could be an evolutionary(進(jìn)化的) reason why we like birdsong. There could be many other reasons, too. Ferraro states that in some areas around the world birdsong can also signal the arrival of spring and nice weather. Bird diversity, she adds, can also mean a healthy environment.
She explained her study to VOA. Ferraro and her team played recorded songs from a diverse group of birds native to the area. They did this on hiking trails in a park in Boulder, Colorado.
Over several weeks, the researchers played recorded birdsong at certain time of the day and other time they did not. Then they talked with hikers after they passed by. Hikers who heard the recorded diverse birdsong reported a greater sense of well-being than those who heard simply the natural birds. The research suggests that both the bird sounds and biodiversity(生物多樣性) can increase feelings of well-being.
Ferraro explained that she used native birdsong for the study. This way it would sound as natural as possible. They also did the study during the summer. “The study took place in the summer and that's kind of important because the spring is most birds’ breeding season. And if we played the birdsong during breeding season, you know, it would be terrible.”
Scientists in Germany also examined for the first time whether a diverse nature also increases human well-being across Europe. They found that the happiest Europeans are those who can experience many different kinds of birds in their daily life, or who live in near-natural surroundings that are home to many species.
“I recommend planting native trees and flowers because we have a lot of, you know, pretty ornamental (裝飾性的) plants in our cities. So, I think it's important to have species that are native to the area to increase bird diversity.” Joel Methorst, the study's lead author said.
8. What can we learn from the study led by Danielle Ferraro about birdsong?
A. It can make us humans happy. B. It means a healthy environment.
C. It signals the arrival of danger. D. It tells us the evolution of birds.
9. Why was the study conducted in the summer according to Ferraro?
A. To get more exact data. B. To please the hikers.
C .To reduce disturbance to birds’ breeding. D. To have more birds involved in the study.
10. Why were scientists in Germany mentioned in the text?
A. To introduce a new topic for discussion. B. To support the recent finding further.
C. To add some background information. D. To summarize the previous paragraphs.
11. What can be advised to increase bird diversity from Joel Methorst?
A. Introducing more foreign birds. B. Expanding the habitat of birds.
C. Planting more trees in the cities. D. Having more native species.
D
In recent years, 3D printers have mostly been used to create small, specialized items. This includes parts for automobiles, airplanes and medical devices. Many consumer products can also be 3D printed as well, from clothes to foods. Now, an increasing number of startup(新創(chuàng)辦的)companies are using 3D printing to build entire homes. Since the technology is still developing, not many have yet been built. However, the top companies plan to greatly increase production in the coming years.
The startup company Icon, based in Austin, Texas, made news in 2018 by completing the first permitted 3D printed home in the U.S. At the time, it said the home had been built in just a day. Since then, the company says it has been developing new technologies in robotics, software and manufacturing materials. It designed its own 3D printer and said the robot-powered machine could create structures up to 185 square meters. The printing process uses a cement-based mixture that Icon says is stronger and saves more money than traditional building materials.
To date, Icon has completed 24 3D printed homes in the U.S. and Mexico. Among them was a community of 3D printed homes in a poor neighborhood in Mexico. The company has also completed a series of structures for homeless people in Austin. And it says it plans to open America's first housing development of 3D printed homes this summer.
A New York company, SQ4D, also uses 3D printing technology to build homes. In February, the company showed off a 130-square-meter model home to demonstrate (證明) its printer'sabilities.SQ4D plans to sell its homes starting at $299,000. The company has even started listing the homes on the Internet selling site Zillow. Kirk Andersen is SQ4D's director of operations. He told Reuters the 3D printer will permit buyers to easily create their own home design, room by room.
While 3 D printing as a home building method is just getting started, Andersen said others in the construction industry need to get prepared for big changes. “This is the beginning. This is just scratching the surface,” he said.
12. What can we learn about 3D printing technology from Paragraph 1?
A. It needs to be perfected. B. It enjoys the highest status.
C. It is being used for building homes. D. It helps produce some large and unique items.
13. What feature do 3D printed homes have when compared with traditional building methods?
A. They're more comfortable. B. They're more environment-friendly.
C. They're more complex. D. They're less expensive.
14. What is Andersen's attitude to the future of 3D printing as a home building way?
A. Concerned. B. Favorable. C. Doubtful. D. Indifferent.
15. What is the main idea of the text?
A. The development of smart homes. B. The importance of 3D printers.
C. 3D printing in building homes. D. Construction industry's future.
第二節(jié)(共5小題;每小題2分,滿分10分)
根據(jù)短文內(nèi)容,從短文后的選項(xiàng)中選出能填入空白處的最佳選項(xiàng)。選項(xiàng)中有兩項(xiàng)為多余選項(xiàng)。
Have you ever wondered how you should respond to your children's angry feelings and behaviors? Here are some practical tips that can help your children manage their anger.
Learn to let certain things go.
Do your children get in trouble with you if they cross their arms or yell about how life isn't fair? 16 Children should have the right to express their anger, and it's not going to come out in a mature(成熟的) way because their brains aren't yet mature. This is hard even for adults sometimes!
Remember that their behavior is not a reflection of you.
Believing that your children's behavior is a symbol of how good or bad you are as a caregiver often makes you feel embarrassed and angry. 17 Instead, remind yourself that behavior communicates how a child feels under the surface. Kids who behave this way are not trying to torture(折磨) you; they're struggling emotionally ,and they need your help.
18
Children with anger problems get lectures and consequences all day long. 19 If your children frequently hit others when they are angry and instead choose to hit a pillow, wait until they're calm, and then tell them how proud you are of their new behavior. They'll be more likely to repeat the improved behavior in the future.
Set boundaries.
Although it's crucial to stay calm and show compassion, that doesn't mean you should ignore unacceptable behaviors like damaging property or hurting others. 20 This can look like, “I'm not for hitting, but you can hit the pillow or the couch.”
A. Remain calm.
B. Praise any sign of progress.
C. Consider letting these behaviors go.
D. You may then react in ways you later regret.
E. They're often hungry for adults to notice that they're trying to change!
F. When your children do these things, give them an alternative (可替代的) way to let their anger go.
G. However, it's not possible to help a child get calm when you are also reacting with anger!
第二部分語言知識運(yùn)用(共兩節(jié),滿分45分)
第一節(jié)(共20小題;每小題1.5分,滿分30分)
閱讀下面短文,從短文后各題所給的A、B、C和D四個(gè)選項(xiàng)中,選出可以填入空白處的最佳選項(xiàng)。
Complaining is a habit for me since childhood, a skill I honed(磨煉) through the years. My family didn't seem to 21 —they were great complainers, too.
One day, as I reminded my roommates once again to 22 his bills from the dining-room table and put his shoes away.
“Stop your complain. It's driving me 23 . You never hear me complain, do you?” He took a deep breath.
“Well,” I 24 , “you're complaining about my complaining, so 25 , yes, I am hearing you complain right now.”
His eyes 26 . Then he grabbed his bags and ran out of the door.
Perhaps I'd gone too far, I thought. Maybe I really did complain too much. But, what to do about it? After all, it has been a lifetime habit. And habits are hard to 27 .
I sat down to think about 28 . Then it 29 me. I'd been in the habit of keeping a journal for most of my life. Perhaps, I thought, a 30 journal might be the answer I was seeking.
That day, I decided to give it a 31 . Each time I found myself feeling the 32 to complain, I promised myself to write it in my complaint journal that evening. At first, I couldn't 33 to get that pen in my hand and really 34 onto the paper. It felt so good to say exactly what was in my mind without anyone 35 me or my thoughts. Step by step, little by little, I found my complaint began to 36 .
37 some of my initial entries, I have to laugh out loud. I still 38 that journal, though. Those few moments each day when I can sit down, take a breather from the pressures of the day and 39 myself of whatever is bothering me made a big 40 for the better in my life.
21. A. stand B. mind C. like D. view
22. A. remove B. cover C. prevent D. protect
23. A. lucky B. special C. crazy D. happy
24. A. requested B. warned C. begged D. answered
25. A. curiously B. exactly C. gradually D. finally
26. A. brightened B. widened C. closed D. moved
27. A. form B. train C. break D. match
28. A. explanations B. decisions C. promises D. solutions
29. A. disturbed B. struck C. caught D. saved
30. A. spirit B. travel C. complaint D. space
31. A. try B. ride C. hand D. lead
32. A. chance B. ability C. dream D. urge
33. A. plan B. agree C. refuse D. wait
34. A. unload B. unlock C. unpack D. unfold
35. A. testing B. judging C. proving D. connecting
36. A. escape B. search C. decrease D. suffer
37. A. Looking back on B. Putting up with C. Holding on to D. Looking down upon
38. A. publish B. keep C. print D. admire
39. A. excuse B. teach C. free D. forgive
40. A. fortune B. mess C. mistake D. difference
第II卷(非選擇題,共50分)
第二節(jié)(共10小題;每小題1.5分,滿分15分)
閱讀下面短文,在空白處填入1個(gè)適當(dāng)?shù)膯卧~或括號內(nèi)單詞的正確形式。
Every Monday morning in Mentun village, the locals gather in their rural(鄉(xiāng)村的) library to share books and they are often joined by book lovers coming 41 nearby villages. The village's library was previously a small office, in 42 about 3,000 books were available, according to village official Tao Hanshan.
Most villagers were struggling to make a living back once. They 43 (bare) had any interest in reading. “The village had no extra money for the library project,” Tao recalls, 44 (add) that, at the time, some of the library's books were also outdated. As Chinese authorities urged efforts to provide better services and facilities in rural libraries, upgraded rural reading venues(場所) 45 (see) increasing numbers of visitors in recent years.
Ruan Wencheng, a villager in his 50s, says, “Last year, my family tried to raise silkworms, but we failed due to lack of skills and experience. So I often come to the library 46 (read) and borrow books 47 (relate) to silkworm breeding. I have learned a lot.” Tao says that the library now continuously updates its books in accordance with the needs of villagers, and it is gaining increasing 48 (popular) not only in the village, 49 in the villages nearby.
To make rural libraries more attractive, authorities have taken 50 (vary) measures in villages across the country. “Many books are now available in digital libraries and I can read them on my TV,” says Ruan. “My life has been enriched.”
第三部分寫作(共兩節(jié),滿分35分)
第一節(jié)短文改錯(cuò)(共10小題;每小題1分,滿分10分)
假定英語課上老師要求同桌之間交換修改作文,請你修改你同桌寫的以下作文。文中共有10處語言錯(cuò)誤,每句中最多有兩處。每處錯(cuò)誤僅涉及一個(gè)單詞的增加,刪除或修改。
增加:在缺詞處加一個(gè)漏字符號(∧),并在其下面寫出該加的詞。
刪除:把多余的詞用斜線(\)劃掉。
修改:在錯(cuò)的詞下畫一橫線,并在該詞下面寫出修改后的詞。
注意:1.每處錯(cuò)誤及其修改均僅限一詞;
2.只允許修改10處,多者(從第11處起)不計(jì)分。
All work but no play make Jack a dull boy. I used to studying all round the clock in my junior school. As result, all the teachers and classmates spoke highly of me, say that I was a diligent student. Despite their praise, my grades were not so well. I turned to my head teacher for advices. What he said impressed me deep. He advised me to combine study to relaxation and he believed things would look up. I did as what he said. Whenever I am tired from studying, I would stop to have a rest by listening to a song or having a walk on campus. By and by, the result is satisfying.
第二節(jié)書面表達(dá)(滿分25分)
假定你是李華,為慶祝建黨100 周年,上周六你校組織高一學(xué)生開展了一次“走進(jìn)黨史博物館,了解黨的歷史”活動,請你為校英文報(bào)寫一篇英文報(bào)道,內(nèi)容包括:
1.參加人員;
2.活動簡介;
3.活動意義。
注意:1.詞數(shù)100左右;
2.可以適當(dāng)增加細(xì)節(jié),以使行文連貫。
參考詞匯:中國共產(chǎn)黨the Communist Party of China
河南名校聯(lián)盟
2020—2021學(xué)年高一(下)期末考試
英語答案
1.B 2.C 3.A 4.A 5.B 6.C 7.D 8.A 9.C 10.B
11.D 12. C 13.D 14.B 15.C 16.C 17.D 18.B 19.E 20.F
21.B 22.A 23.C 24.D 25.B 26.B 27.C 28.D 29.B 30.C
31.A 32.D 33.D 34.A 35.B 36.C 37.A 38.B 39.C 40.D
第一部分閱讀理解
第一節(jié)
A
【文章大意】本文是一篇應(yīng)用文,對于年輕人來說,大學(xué)是一個(gè)令人興奮的時(shí)間段和地點(diǎn),但它也可能令人不安。值得慶幸的是,有大量的書籍可以幫助你的孩子順利過渡到獨(dú)立生活和在高等教育的世界中航行。
1.【答案】B
【解析】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)原文Every Body Looking 中介紹的...what she wants for herself...figuring out who she is...可知答案。
2.【答案】C
【解析】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)原文Paying for College ,2021中介紹的College is expensive, but this guidebook will help you identify ways to increase your financial aid , find scholarships, and minimize college costs.可知, Kalman Chany 寫的這部書能夠緩解孩子經(jīng)濟(jì)的壓力。
3.【答案】A
【解析】推理判斷題。根據(jù)第一段Thankfully, there are plenty of books to help your children make a smooth transition(轉(zhuǎn)變) to living independently and navigating the world of higher education.可知,這四本書都可以幫助準(zhǔn)備上大學(xué)的青少年。
B
【文章大意】本文是一篇記敘文,作者60歲了,日漸衰老,最近發(fā)生的兩件事情讓她意識到要接受自己的不完美,認(rèn)真享受生活。
4.【答案】A
【解析】推理判斷題。文章第一段介紹了作者對孩子們的忠告,第二段介紹了面對日漸衰老的自己作者難以釋懷,忘記了自己對孩子們的忠告。
5.【答案】B
【解析】詞義猜測題。根據(jù)后文constantly complaining about my less-than-perfect self 可知,作者抱怨自己走形的身材,因此畫線詞意為“不完美”。
6.【答案】C
【解析】推理判斷題。根據(jù)第三段內(nèi)容可以看出,朋友的孩子并不在意已故母親去世前走形的身材,更加關(guān)注母親的奉獻(xiàn),智慧和同情心,即真正的美麗來源于內(nèi)在,而不是外表。
7.【答案】 D
【解析】標(biāo)題歸納題。本文作者通過兩件事情,主要介紹了美的真正含義,即在不完美中找到真正的美。
C
【文章大意】本文是一篇說明文,,調(diào)查研究表明鳥兒的歌唱能改善人的情緒,讓人高興。
8.【答案】A
【解析】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段A research team studied the effects of birdsong on people walking through a park in the state of Colorado, U. S.并結(jié)合第三段The research suggests that both the bird sounds and biodiversity(生物多樣性) can increase feelings of well-being.可知,調(diào)查研究發(fā)現(xiàn)鳥兒的歌唱能改善人的情緒,讓人高興。
9.【答案】C
【解析】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第四段“The study took place in the summer and that's kind of important because the spring is most birds’ breeding season. And if we played the birdsong during breeding season, you know, it would be terrible.”可知,春天是鳥兒的繁殖季節(jié),所以這個(gè)調(diào)查選擇在夏天,是為了減少對鳥兒繁殖的干擾。
10.【答案】B
【解析】推理判斷題。根據(jù)第三段The research suggests that both the bird sounds and biodiversity(生物多樣性) can increase feelings of well-being.再結(jié)合倒數(shù)第二段Scientists in Germany also examined for the first time whether a diverse nature also increases human well-being across Europe.可知,提及德國科學(xué)家的研究發(fā)現(xiàn)的目的在于進(jìn)一步支持第一個(gè)研究的結(jié)論。
11 .【答案】D
【解析】細(xì)節(jié)理解題。結(jié)合最后一段So, I think it's important to have species that are native to the area to increase bird diversity.可知,Joel Methorst 的觀點(diǎn)是有更多的當(dāng)?shù)匚锓N可以有效地增加鳥兒的種類。
D
【文章大意】本文是一篇說明文,主要介紹了3D打印機(jī)的用途,特別是在建設(shè)房屋方面的用途。
12.【答案】C
【解析】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段第四句可知,3D打印技術(shù)正用于房屋建設(shè)中,由此可知答案選C。
13.【答案】D
【解析】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)文章第二段The printing process uses a cement-based mixture that Icon says is stronger and saves more money than traditional building materials.可知,與傳統(tǒng)的建筑方法相比,3D打印的房屋能夠省錢。
14.【答案】B
【解析】觀點(diǎn)態(tài)度題。根據(jù)最后一段Andersen said others in the construction industry need to get prepared for big changes.并結(jié)合Andersen 所說的話可知,該項(xiàng)技術(shù)有很廣闊的前景,因此他很支持這項(xiàng)技術(shù)。
15.【答案】C
【解析】主旨大意題。本文主要講述了3D打印機(jī)在房屋建設(shè)方面的作用,因此選項(xiàng)C符合。
第二節(jié)
【文章大意】本文是一篇說明文,文章從四個(gè)方面介紹了如何幫助孩子控制憤怒的情緒。
16.【答案】C
【解析】根據(jù)本段小標(biāo)題Learn to let certain things go.及后文Children should have the right to express their anger可知,要讓孩子生氣的時(shí)候發(fā)泄,這是孩子的權(quán)利。
17.【答案】D
【解析】結(jié)合后文Instead , remind yourself that behavior communicates how a child feels under the surface.再根據(jù)上文可知,你可能會用將來你后悔的方式回應(yīng)孩子。
18.【答案】B
【解析】根據(jù)后文...wait until they're calm ,and then tell them how proud you are of their new behavior. They'll be more likely to repeat the improved behavior in the future.可知,本段主要介紹了要表揚(yáng)孩子的任何進(jìn)步。
19.【答案】E
【解析】根據(jù)上文Children with anger problems get lectures and consequences all day long.并結(jié)合后文可知,孩子們期待父母看到他們的改變。
20.【答案】F
【解析】根據(jù)上文...that doesn't mean you should ignore unacceptable behaviors like damaging properly or hurting others.可知,此處建議父母給出孩子釋放憤怒的其他方式。
第二部分語言知識運(yùn)用
第一節(jié)
【主旨大意】本文是一篇記敘文,作者喜歡抱怨,最后通過記日記的方式克服了自己的缺點(diǎn)。
21.【答案】B
【解析】考查動詞。根據(jù)其后的 they were great complainers, too.可知,“我的”家人看起來對“我的”抱怨并不介意,因?yàn)樗麄円矏郾г埂?br />
22.【答案】A
【解析】考查動詞?!拔摇碧嵝咽矣涯米咦约旱馁~單。
23.【答案】C
【解析】考查形容詞。結(jié)合上一句話Stop your complaining.可知,室友覺得“我的”抱怨讓他快要發(fā)瘋。
24.【答案]D
【解析】考查動詞。根據(jù)上文室友的問話可知,此處是“我的”回答。
25.【答案】B
【解析】考查副詞。根據(jù)上一句話you're complaining about my complaining 及后一句話I am hearing you complain right now可知,此處是確切地說。
26.【答案】B
【解析】考查動詞。結(jié)合語境可知,此處是室友因?yàn)椤拔业摹被卮鸲泽@,因而是氣得睜大了眼睛。
27.【答案】C
【解析】考查動詞。根據(jù)上文After all, it had been a lifetime habit.可知,畢竟,抱怨已經(jīng)成為“我”一生的習(xí)慣,而且習(xí)慣很難擺脫。
28.【答案】D
【解析】考查名詞。抱怨是“我”一生的習(xí)慣,結(jié)合后文Perhaps, I thought, a 30 journal might be the answer I was seeking.可知,此處作者尋求解決的方法。
29.【答案】B
【解析】考查動詞。根據(jù)后文I'd been in the habit of keeping a journal for most of my life.可知,此處是“我”突然想起的事情。
30.【答案】C
【解析】考查名詞。根據(jù)后文I promised myself to write it in my complaint journal that evening.可知,記錄抱怨日記是“我”一直在尋求解決問題的辦法。
31 .【答案】A
【解析】考查名詞。根據(jù)上文 Perhaps, I thought, a 30 journal might be the answer I was seeking.可知,“我”決定一試。
32.【答案】D
【解析】考查名詞。結(jié)合后文I promised myself to write it in my complaint journal that evening.可知,每次“我”有抱怨的欲望時(shí)。
33.【答案】D
【解析】考查動詞。結(jié)合后文It felt so good to say exactly what was in my mind without anyone 35 me or my thoughts.可知,起初“我”迫不及待地記下“我的”抱怨。
34.【答案】A
【解析】考查動詞。因?yàn)槠炔患按?所以“我”拿起筆,把想要說的話卸載到紙上引申為 記錄在紙上。
35.【答案】B
【解析】考查動詞。結(jié)合上文It felt so good to say exactly what was in my mind 可知,無人評判,所以“我”感覺很好。
36.【答案】C
【解析】考查動詞。根據(jù)上文Step by step, little by little, 可知,“我的”抱怨減少。
37.【答案】A
【解析】考查動詞短語。結(jié)合后文some of my initial entries可知,回顧過去。
38.【答案】B
【解析】考查動詞。根據(jù)上文I'd been in the habit of keeping a journal for most of my life.可知,“我”一直堅(jiān)持記日記。
39.【答案】C
【解析】考查動詞。根據(jù)上文take a breather from the pressures of the day 可知,此處是使“我”放松。
40.【答案】D
【解析】考查名詞。此處是對“我”有著重要的影響。
第二節(jié)
【文章大意】每個(gè)星期一的早上,在門通村,當(dāng)?shù)厝司奂谒麄兊泥l(xiāng)村圖書館里分享書籍,本文主要介紹了鄉(xiāng)村圖書館的發(fā)展。
41 .【答案】from
【解析】考查介詞。come from來自……
42.【答案】which
【解析】考查定語從句。此處先行詞為a small office,定語從句中缺少地點(diǎn)狀語,in which相當(dāng)于where 。
43.【答案】barely
【解析】考查副詞。副詞修飾動詞,表示程度。
44.【答案】adding
【解析】考查現(xiàn)在分詞。此處為現(xiàn)在分詞作狀語,表示伴隨。
45.【答案】 have seen
【解析】考查時(shí)態(tài)。結(jié)合時(shí)間狀語in recent years可知,此處應(yīng)用現(xiàn)在完成時(shí)態(tài)。
46.【答案】to read
【解析】考查動詞不定式。此處動詞不定式表目的。
47.【答案】related/ relating
【解析】考查形容詞或現(xiàn)在分詞。此處屬于be related to結(jié)構(gòu)或relating to結(jié)構(gòu)。
48.【答案】popularity
【解析】考查名詞。increasing為形容詞,修飾其后的名詞,作 gaining的賓語。
49.【答案】 but
【解析】考查連詞。此處為not only ...but ( also)結(jié)構(gòu),意思為:不但……而且……
50.【答案】various
【解析】考查形客詞。此處形容詞修飾名詞。第三部分寫作
第一節(jié)
All work but no play make Jack a dull boy. I used to studying all round the clock in my
makes study
junior school. As∧result ,all the teachers and classmates spoke highly of me, say that I was
a saying
a diligent student. Despite their praise, my grades were not so well. I turned to my head teacher
good
for advices. What he said impressed me deep. He advised me to combine study to
advice deeply with/ and
relaxation and he believed things would look up. I did as或what he said. Whenever I am tired
was
from studying, I would stop to have a rest by listening to a song or having a walk on campus. By and by, the result is satisfying.
第一處make改成makes考查主謂一致。當(dāng)主語后面有as well as , with , along with,together with , but , like , rather than , except 時(shí),謂語動詞要與最前面的主語保持一致。
第二處 studying改為study考查非謂語。此處used to意為“過去常?!保蟾鷦釉~原形。
第三處result前添加a考查冠詞。此處為as a result結(jié)構(gòu),意為“結(jié)果是”。
第四處 say改為saying考查現(xiàn)在分詞。此處為現(xiàn)在分詞作狀語,表示伴隨。
第五處well改為good 考查形容詞。此處指“我的”成績不好。
第六處advices 改為advice考查不可數(shù)名詞。advice為不可數(shù)名詞。
第七處deep改為deeply考查副詞。此處為副詞修飾動詞。
第八處to改為with/ and 考查固定搭配。此處為combine… with/ and...結(jié)構(gòu)。
第九處刪除as 或 what 考查從句。如果刪除as,此處為賓語從句, what引導(dǎo)的從句充當(dāng)did的賓語;如果刮除 what,此處為as引導(dǎo)的方式狀語從句。
第十處 am改為 was 考查時(shí)態(tài)。根據(jù)語境可知此處應(yīng)使用一般過去時(shí)態(tài)。第二節(jié)書面表達(dá)
One possible version
Last Saturday our school held an activity—“Going to the Party's History Museum and Learning the Party's History” with the purpose of celebrating the 100th anniversary of the founding of the Communist Party of China. All the students in Senior 1 of our school were involved in the activity.
We visited a local Party's history museum where we saw varieties of forms like words, pictures, and videos on the course of hard struggles of our Party. The narrator of Party's History Museum told us a lot of touching stories of excellent Party members. We students learned a lot about the history of our Party.
The activity turned out to be a great success. Not only did it enrich our history knowledge of our Party, but it also deepened our love of the Party.
這是一份2021河南省名校聯(lián)盟高一第一學(xué)期期中考試英語試題含答案,文件包含河南省名校聯(lián)盟2020-2021學(xué)年高一上期期中考試英語試題word版doc、河南名校聯(lián)盟大聯(lián)考高一上期中英語答案pdf等2份試卷配套教學(xué)資源,其中試卷共14頁, 歡迎下載使用。
這是一份2021河南省名校聯(lián)盟高一上學(xué)期1月聯(lián)考英語試題PDF版含答案,共10頁。
這是一份2021河南省名校聯(lián)盟高二下學(xué)期6月聯(lián)考英語試題掃描版含答案,文件包含河南省名校聯(lián)盟高二年級六月聯(lián)考英語pdf、高二年級六月聯(lián)考英語答案pdf等2份試卷配套教學(xué)資源,其中試卷共16頁, 歡迎下載使用。
微信掃碼,快速注冊
注冊成功
資料籃
在線客服
添加在線客服
獲取1對1服務(wù)
官方微信
關(guān)注“教習(xí)網(wǎng)”公眾號
打開微信就能找資料
賽課定制
添加在線客服
獲取1對1定制服務(wù)
職稱咨詢
添加在線客服
獲取1V1專業(yè)指導(dǎo)服務(wù)
免費(fèi)福利